30 august, 2008

Frunză verde de plugar, hai ne facem superstar!




Dragi cititori,

Din categoria "Cine se mai conectează la cultură " vă prezentăm azi un caz...suspect. Ne-a fost dat ieri să urmărim un video cu sfinţia sa Alina Plugaru.Nu ne judecaţi greşit, acesta era filmat nici mai mult nici mai puţin decât într-o...bibliotecă!Iar protagonista, ce credeţi că făcea??..Nu, nu..domnişoara citea!! în timp ce hainele i-o luau la vale... Ea le-a destăinuit ziariştilor că, după o abstinenţă de 2 ani, s-a apucat să citească..si încă "foarte, foarte des". Deşi, după cum explică, munca îi ocupă 90% din timp, ea nu ezită să-şi ocupe restul de 10% (procent reprezentând pauzele dintre filmări) cu cititul. Pe stradă, când merge la filmări, când vine, la piscină, şi chiar înainte să adoarmă, ea nu se mai satură "să-şi obosească ochii cu o carte". Şi-a dat seama cât poţi învăţa dintr-o carte, şi că, în plus de asta, îţi dă cursivitate în limbaj..în cel trupesc cel mai probabil, te ajută "să legi două vorbe"...Rezultatele se văd; întrebată ce înseamnă pentru ea o gheişă, ce i-a plăcut în cartea "Memoriile unei gheişe" devorată în doar două zile, ea a răspuns: "E foarte..nu ştiu cum să zic. Ritualul lor...adică cum se trezesc, machiajul lor..nu ştiu, e ceva care îmi place."

Mai vreţi?Mai avem aici:
http://mtv.ro/stiri/fashion/alina-plugaru-nu-a-uitat-de-povestile-copilariei



Dacă nu aţi cedat psihic şi v-aţi dus să citiţi la bibliotecă, să trecem mai departe, la alte exemple de Ioani Botezători şi Moişi ai lumii contemporane, care promovează cultura şi creştinismul, care îi învaţă pe copii cum să se comporte şi care pun bazele a ceea ce se cheamă bună purtare. Oameni culţi, care citesc pe rupte, mai ales cărţi despre bunele maniere şi comportament în societate: de exemplu, cele 6-5 fete, nu dăm nume, că li-l dau alţii destul, să le zicem, inexact, Păpuşile mâţâite (PCD). Ele promovează urcatul şi dansatul pe maşini şi în metrouri, şi merg pe modelul lui Adam şi Eva, după principiul "Prea multă îmbracăminte strică", strictul necesar e mai mult decât destul. Şi, cântă despre ce vor ele să se fie când se fac mari, să fie celebre,să fie staruri, să fie în filme, (bine că nu zic de care). Le dăm noi o idee mai bună: Când o să creşteţi/ Vrem să citiţi cărţi/ Să mergeţi la filarmonică / Şi la teatru.
Na...faceţi cântec din asta!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi când ne gândim la excesul ăsta de incooltură, la muzica promovată azi, şi în general la toată "arta" asta avangardistă, ne cam vine să scoatem din dulap cârpa , să ştergem pânzele de păianjen de pe cărţi şi de pe cdurile cu Vivaldi şi să le băgăm în dvd.
Şi acum, pentru când nu mai rezistaţi de atâta profanare,vă sugerăm să încercaţi terapia noastră: inspiraţi adânc,apoi expiraţi, enumerând cu voce tare: Cioran..Prada..aa Preda!..Petrescu..Flaubert, şi vă veţi simţi cu siguranţă mai suavi şi mai liniştiţi. Vă prescriem şi o muzică numai bună pentru acest exerciţiu, după acest post care speră că v-a făcut măcar să vă doriţi să-i daţi play urgent...

Cât snobism Doamne! Luati de aici cultura, ca asa nu se mai poate....

Toble si Cozo

2 comentarii:

Anonim spunea...

Vorbeati acolo la un momentdat de "toată "arta" asta avangardistă"

Vin eu cu o intrebare: unde vedeti voi avantgarda in muzica, moda si gandirea de azi? Avantgardã este, dar nu la vedere. Faceti un sondaj pe strada si vedeti cati au auzit de Merzbow, Frank Zappa, Coil, Current 93, Urmuz chiar...Foarte putini, va spun eu! Asa zisa avantgarda ar putea fi in perceptia unora formatiile ce combina diferite genuri muzicale ( cum a fost candva Jay-Z si L.P ). Aia nu e avantgarda! Rupeti o carte, ardeti o haina, mazgaliti un Picasso si urlati in strada "Culorile nu exista!" asta ar fi o tentativa de avantgarda....doar ca toate s-au facut deja.
Cred ca am deviat putin de la tema articolului, asa ca incerc sa revin pe drumul cel bun. "Proza pentru femei emancipate"...adica pentru pitzipoance? daca Alina e emancipata ( a se citi Pitzi ) atunci ce sa zic de Cheeky girls... genii? ( totusi, ALINA PLUGARU?....sa citeasca???? ok, nu discriminez dar o "actrita" atat de implicata in filmele pe care le face....) ce urmeaza? Pamela Anderson profesoara de popcultura la Harvard?

( citez pe final, din ceva mult mai normal ) : "The world's a better place when it's upside down"

Anonim spunea...

am citit de plugareasa in protv magazin parca... articol lung de vreo 4-5 randuri... si astept si io sa creasca pisidi... tre sa faca si asta intr-o zi