28 decembrie, 2007

Frunza verde tremurici....s-a facut cam frig pe'aici...


A venit iarna....pai....asta n-ar fi o noutate, mai ales ca in unele zone ale tarii zapade este de multe centrimetre care sunt;) si acuma....ca tot veni vorba de frig...s-a mai dezlegat o enigma.(mai ramane cea a Elodiei, avocata pierduta:)...voi stiti de ce tremura lumea cand e frig afara? daca nu stiti va spun eu.....mai pe romaneste, cand se face frig afara, piela noastra incepe sa se stranga si dintii sa clantaie. . Creierul este cel care monitorizeaza temperatura corpului si decide cand sa inceapa tremuratul, una din numeroasele functii automate si subconstiente ale organismului uman, care apare in cadrul procesului de termoreglare. Kazuhiro Nakamura, cercetator la Universitatea de Medicina si Stiinta din Oregon, explica acest fenomen in felul urmator:"Prin tremurul muschilor se produce caldura. Acest proces are nevoie de energie si este ultima strategie la care apeleaza corpul nostru pentru a mentine temperatura interioara, in lupta pentru supravietuire la temperaturi foarte scazute".Animalele pe care au descoperit acest lucru au fost niste soareci, deoarece aceste animale isi controleaza perfect temperatura corpului, la fel ca oamenii. Nakamura a gasit conexiuni si intre mecanismele constiente si cele subconstiente de prin care percepem senzatia de frig. “O descoperire fascinanta a acestui studiu este ca arata mecanismele tremuratului, care este un produs al sistemului nostru nervos si care se aseamana procesului de constientizare a frigului, dar nu este acelasi. Cu alte cuvinte, corpul nostru detecteaza frigul atat in mod constient, cat si in mod subconstient, in acelasi timp, dar folosind doua mecanisme diferite”, a explicat Nakamura.
Pai eu cam atata am avut de zis...ma duc sa imi cumpar sampanie ca ma prinde Anu Nou fara bautura....si ca sa fac asta, tre sa ies afara...afara la frig....si iar o sa ajung acasa tremurand de frig. Da acuma macar stiu care e faza;)
Pana una alta..eu va urez la toti la multi ani, multa sanatare si un an mai bun ca asta;) mancati ciocolata, beti sampanie si faceti-va de cap:)


Toblerone:)

Niciun comentariu: