05 iunie, 2008

"Ai toata viata inainte"..sa citesti si sa lasi un comm


Ok..Am terminat (psihic) cu campania electorala, dar aducem sincere felicitari celor 2 candidati pe care i`am sustinut mediatic la noi p blog;;)

In continuare vom deraia putin de la tematica (si estetica:P) obisnuita a blogului nostru..si vom incerca ceva nou. Adica..vom da cu niste paranteze in timpul prezent si in realitate, k sa intre intre ele, si vom vorbi despre..nu zic despre ce k poate se sperie profanii.
Sa incepem direct.

Am cunoscut de curand un baietel pe nume Mohamed, dar prietenii ii zic Momo. Momo aproximeaza ca are cam 10-11 ani, insa, fie vb intre noi, are 14. Locuieste prin mahalalele din Cartierul Latin din Paris, un loc foarte "bine"-famat dupa cum se stie. O lume cu o populatie majoritara de proxeneti, curve si, aici il includem pe micutul Momo, copii de curve. [pt oamenii sensibili: cu prejudecatile in spinare n`o sa puteti cara prea mult din postul asta :P].
Madam Roza(un fel de big mama), o fosta prostituata iesita la pensie, se ocupa cu crescutul` unor astfel de copii, pt niste bani. Momo o iubeste foarte mult si spune "din capul locului ca era o femeie care ar fi meritat un lift", avand in vedere k stateau la etajul 6...
Viata lui pare (si este pe buna dreptate) una tragica.Si totusi, in fata povestii lui Momo, nu poti sa plangi. Te emotioneaza mult dincolo de lacrimi.Te schimba chiar mai profund, dincolo de sentimentalisme, pentru ca Momo refuza sa isi planga de mila, pentru el lumea e tragica pana da de comic si nu mai mult. Si ce`i mai important:te farmeca imediat si te scapa de ideile preconcepute..

Pentru ca in ciuda mediului, Momo e un copil sensibil si inteligent, iar "nenea Hamil spune ca am predispozitii pt inexprimabil".Din perspectiva lui, toata lumea asta strident colorata devine un curcubeu. UIte-asa, travestitul tanti Lola e un model de mama de familie, duioasa si dragastoasa, si si`ar dori din toata inima copii, daca "nu i`ar baga natura bete in roate". Proxenetul D'Amedee dovedeste o neasteptata noblete sufleteasca, iar nenea Hamil, un batran decrepit, o cultura si o profunzime interioara deosebite. Pt ca totul are ca substrat, intrebarea micutului Momo catre acest nene si anume: "se poate trai fara iubire?"..Nenea Hamil zice, cu greu, ca nu, si cam la aceeasi concluzie pare sa ajunga si Momo in final: "cred k nenea Hamil avea dreptate cand era inca intreg la minte ca nu poti trai fara iubire, dar nu va promit nimic, trebuie sa ma mai gandesc." Nu se poate trai fara iubire, dar asta pentru ca ea e peste tot (chiar si in acest bidonville frantuzesc). Nu se poate pt ca n`ai cum altfel. Povestea lui Momo -ironica si induiosata- demonstreaza imposibilul (in aparenta) si scoate la lumina rezervele nebanuite de umanitate ale unei lumi dezgustatoare (tot aparent).
Daca nu ati ghicit inca, e vb despre un roman("Ai toata viata inainte" de Romain Gary), si ca sa fac munca de convingere ca merita citit, va las cateva citate:P

"ca sa te droghezi, trebuie sa vrei intr-adevar sa fii fericit, si doar cei mai mari tampiti din lume au astfel de idei. Mucosii care se drogheaza se obisnuiesc toti cu fericirea, iar asta nu iarta, avand in vedere ca fericirea e cunoscuta pt starile ei de absenta. Nu tin neaparat sa fiu fericit, prefer mai degraba sa traiesc. Fericirea e o porcarie imensa si cineva ar trebui s`o coboare cu picioarele pe pamant".

" am remarcat intotdeauna ca batranii zic "esti tanar, ai toata viata inainte" cu un suras cumsecade, de parca asta le`ar face placere".

"vreau sa`mi inapoiati fiul in starea in care era!il vreau pe fiul meu intr`o buna stare araba, nu intr`o proasta stare evreiasca."

"daca vreti sa stiti parerea mea, toti tipii inarmati se poarta asa fin'ca n`au fost remarcati pe cand erau copii si au ramas ca vai de ei. exista prea multi plozi ca sa`ti poti da seama, si unii sunt nevoiti sa isi faca o banda ca sa fie vazuti".

"madam roza spune ca viata poate fi foarte frumoasa, dar ca lumea n`a gasit`o inca cu adevarat si, pana una-alta, trebuie sa traiesti".

parca cele mai tari tragi-dar-foarte-comice f(r)aze se ascund cand le caut;))..da` cautati`le voi mai bine:P

Cozoumbrelul

5 comentarii:

estetica blogului spunea...

intardevar...super cartea:D alunga prejudecatile cat ai zice...MOMO:p


toblerone

Anonim spunea...

Misto momo asta as vre sa vad si o poza cu el sa vad cum arata......oricum"ai toata viata inainte"asa ca trebe traita din plin cum spun unii...

estetica blogului spunea...

insuratelule..te intereseaza momo?:))
iti fac eu "lipeala" dak vrei...poza n`am..da` va intalniti voi undeva printr`o librarie sau sala d lectura:))
aoleu...si mai esti si insurat;))
rusinica:P

[Cozo]

Anonim spunea...

Momo vine de la emo si se vrea o replica la acest curent? Pt k Momo are motive reale pt a fi trist, insa el e fericit, in timp ce majoritatea comunitatii emo n-au probleme reale si inventeaza ei. Momo!=emo?

estetica blogului spunea...

toble:

tocmai...ca NU e emo:)))